Windows Rendszer Portál

Üdvözlünk a Windows Portálon
Mit kell tudnom a portokról? Mi az a TCP és UDP?
A Portok, akárcsak a kapuk befogadásra, és kilépésekre vannak.
Ha nyitva van a kapu bejöhetsz, vagy kimehetsz, ha nincs nyitva, akkor pedig nem.
Tételezzük fel, hogy nyitva van az 12345-ös portod, ez azt jelenti, hogy az azt a portot használó program kommunikálhat a világhálóval, illetve a világháló a gépeddel, Ha a program által használt port nincs nyitva akkor a program csak akadályozva használhatja ki a világháló gyorsaságát, mivel a port állandó szkennelés alatt áll.

Ajánlott(meg nem is..) kinyitni a program által használt portot a tűzfaladon, DE nagyon vigyázz, mint mondtam, ha nyitva a port akkor kommunikálhat veled a világháló, ami azt jelenti, hogy sűrűbben szedhetsz össze 1 komolyabb vírust is, így nagyon ajánlott egy fizetős vírus-és kémprogram védő használata, valamint egy szintén fizetős tűzfal használata. Ma már van 3in1 vírusirtó is, ilyen például az ESET Smart Security, mely más sok-sok éve híres a gyorsaságáról, és megbízhatóságáról, valamint a Panda Internet Security, mely kicsit döcögősebb a lassabb gépeken, de tökéletesen megállja helyét a vírusok ellen.

Routereseknek kicsit nehezebb a port nyitás, mint a szimpla modemes felhasználóknak.
Routeren ugyanis port nyitáshoz be kell lépni a router webes felületénél kinyitni a megfelelő portot.
Míg modemeseknél(ahol nincs router) csak a Windows, vagy más Tűzfal programunkban kell kinyitni a portot, ahhoz, hogy használhassák azt.

Két fontos rövidítés van, amit tudnotok kell ezekkel a port használatokkal kapcsolatban, a TCP és az UDP port, ezekről most fogok részletesen írni.

TCP:
A TCP egy megbízható folyamat–folyamat közti kommunikációra alkalmas protokoll célját szolgálja. Tudása:

* Alapvető adatátvitel: Egy oktettekből álló folytonos adatfolyam átvitelét látja el, úgy hogy a byte-okat szegmensekre bontja szét. Időnként szükség lehet arra, hogy meggyőződjünk róla, hogy minden elküldött adatot a túloldal megkapott, ezért a TCP definiál egy push műveletet, mely arra szolgál, hogy minden még el nem küldött adatot elküldjünk, illetve meggyőződjünk róla, hogy minden elküldésre szánt adat megérkezett. A fogadó oldal ebből a push műveletből semmit sem érzékel.

UDP:
A User Datagram Protocol (UDP) az internet egyik alapprotokollja. Feladata datagram alapú szolgáltatás biztosítása, azaz rövid, gyors üzenetek küldése. Jellemzően akkor használják, amikor a gyorsaság fontosabb a megbízhatóságnál, mert az UDP nem garantálja a csomag megérkezését. Ilyen szolgáltatások például a DNS, a valós idejű multimédia átvitelek, vagy a hálózati játékok.
Hozzászólások
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Rádió
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Szavazás
Hogy tetszik az oldal?











Szavazáshoz be kell jelentkezni
Falfirka
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

01/08/2009 16:11
Üdvözlök minden kedves regisztrált tagot. Az oldal fejlesztési fázisban van, messze sincs kész, esetleges fenn akadások lehetnek, de igyekszem javítani őket.
Google PageRank
Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás